Congres op locatie
21e PPS Congres 'De blik vooruit'
Een beter letselschadeproces; een betere toekomst

Programma

vrijdag 29 september 2023

-
Ontvangst, registratie
-
Naar de plenaire zaal
-
Opening door de dagvoorzitter
Spreker
Roelof Hemmen, Presentator, gespreksleider - Roelof Hemmen Presentatie
-
(Bij)zonder contact

Manon was 17 jaar toen ze slachtoffer werd van een ernstig verkeersongeval. Ze verloor haar voet. Terwijl haar vriendinnen volop van het leven genoten, werkte zij in een revalidatiecentrum keihard om iets van haar oude leven terug te krijgen.

Uiteindelijk ontmoette Manon drie jaar na het ongeval de vrachtwagenchauffeur die het ongeluk veroorzaakt had. Ze vertelt ons over haar ervaringen, haar weg naar herstel en welke impact de ontmoeting met de vrachtwagenchauffeur had.

Spreker
Manon Middendorp, Manon Middendorp
-
Samen voor het slachtoffer

Geeke Feiter deelde vorig jaar haar visie voor de letselschadeafhandeling: “In 2025 zie ik een wereld waarin mensen met letselschade krijgen wat ze nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Door een duidelijk, snel, rechtvaardig en gelijkwaardig proces in samenspraak met de verzekeraar en hun eventuele belangenbehartiger.”

De focus ligt dit jaar op de vraag wat dit betekent voor het verbeteren van het schadeafhandelingsproces en de rollen van de betrokken partijen daarbij. Natuurlijk besteedt ze in haar speech ook aandacht aan de in 2022 gelanceerde initiatieven en de opvolging daarvan.

Spreker
ir. Geeke Feiter-van Heuvelen, Directeur - Verbond van Verzekeraars
-
De mens als leermeester: de betekenis van (Gelijk)waardig Herstel

Samen met de gedupeerde ouders en inmiddels heel veel anderen ontwikkelde Laurentien vanuit haar foundation een vernieuwende aanpak voor het herstel en de schadevergoeding van de kindertoeslagenaffaire. Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten bij die vernieuwende aanpak voor het herstel en schadevergoeding van de kindertoeslagenaffaire? Waarom zijn deze nodig in deze ongekende situatie? Op welke manier zijn de mensen om wie het gaat de leermeesters van de aanpak? Wat is de relevantie ervan voor de gangbare letselschade-aanpak?

Spreker
Laurentien van Oranje, Co-founder & director - number 5 foundation
-
Pauze
-
Naar de plenaire zaal
-
Gewoon eenvoudiger

De Denktank vereenvoudigde schadeafhandeling heeft begin dit jaar haar beginselprogramma naar buiten gebracht. Wat houden die beginselen in en hoe dragen ze bij aan een verbetering van de schadeafhandeling? En hoe ziet een betere schadeafhandeling er dan uit?

Ivo Giesen gaat hierover in gesprek met enkele leden van de Denktank en natuurlijk ook met u als deelnemer aan het congres. Daarnaast worden de inzichten gedeeld van een pilot waarbij het slachtoffer meer regie krijgt op het schadeafhandelingsproces, onder meer door een digitaal 3-gesprek bij de start van de letselschadeafhandeling.

Spreker
prof. mr. Ivo Giesen, Voorzitter Denktank vereenvoudigde schadeafhandeling. Hoogleraar Privaatrecht - Universiteit Utrecht
-
Het strafproces versnelt!

In het strafproces ontwikkelt zich een waar ‘parallel universum’ van afwikkeling van personenschades: de strafrechter behandelt steeds grotere letselschadevorderingen (tot miljoenenclaims) en wijst hoge smartengeldbedragen toe (tot wel 350.000 euro). Er zijn inmiddels vele honderden affectieschadeclaims toegewezen en de rechter wijst ook de weg bij de ontwikkeling van het ‘shockschade’-leerstuk. Wat leert dit ons over de afwikkeling van letselschades?

Spreker
prof. mr. Siewert Lindenbergh, Hoogleraar privaatrecht - Erasmus Universiteit Rotterdam
-
Netwerklunch
-
Naar de parallelsessies
-
Parallelsessies - Ronde 1
Sessie 1 Experience- en innovatieworkshopVol

Verschillende partijen tonen innovatieve technologie die slachtoffers vooruit kan helpen. In deze workshop kunt u de technologieën zien en er minimaal één ervaren. Organisaties die onder andere deelnemen zijn:

  • inMotion VR met Corpus VR i.s.m. DBC-een geluk bij een ongeval
    : Weer fit! Inzet VR bij herstel nekklachten
    Je herkent het vast: 1 op 10 letselschadezaken betreft moeilijk objectiveerbare (nek)klachten en een deel daarvan heeft 6 maanden na het ongeval nog steeds last van nekpijn, duizeligheid, concentratie- en/of evenwichtsproblemen. Meestal wil betrokkene niets liever dan zo snel mogelijk terugkeren naar werk, gewoontes en plezier in het leven. Over het algemeen geldt: rust roest dus het devies van veel artsen, fysiotherapeuten, psychologen en wetenschappers is dan ook: gericht activeren en belasten. Maar hoe kan virtual reality daarbij helpen? Helpt serious gaming bij herstel? Kom naar de Experience- en Innovatieworkshop van DBC en Corpus VR en ervaar het zelf!

  • Muzieum: opent je ogen!
    Wat als je plots na een ongeluk niets of weinig meer kan zien? Hoe pak je dan je leven weer op en wat heb je daarvoor nodig?
    Door onze virtualrealitybril op te zetten, ervaar je hoe het is om voor even blind of slechtziend te zijn. Samen met onze blinde en slechtziende gidsen krijg je een beter beeld wat het leven met minder zicht inhoud. Krijg nieuwe inzichten hoe we mensen kunnen helpen bij hun herstel-, acceptatie- en reïntegratieproces.

  • Samsara: Beleef zelf hoe slimme AI technologie ongelukken en schadegevallen terugdringt
    Tijdens deze workshop rijdt u mee in een auto waarmee vervolgens opzettelijk een 'incident' wordt gecreëerd. Met de telefoon achter het stuur? Dat mag natuurlijk niet. Hard remmen? Wat is daar de aanleiding voor geweest? Samsara laat u beleven welke notificaties worden gegeven in het voertuig op die momenten én laat u zien welke camerabeelden zijn opgenomen en opgeslagen voorafgaand aan het incident. Hierdoor komt u altijd tot de kern van het probleem en heeft u als verzekeraar -en uw opdrachtgevers- een sterkere positie wanneer een claim wordt ingediend.

  • Team Jol
    Team Frank Jol ondersteunt op de weg naar meer fysieke mobiliteit. Door een holistische benadering bieden ze meer dan een technisch hulpstuk.

  • UWV (met H2W en Whispp)
    Het UWV verstrekt werkvoorzieningen om arbeidsongeschiktheid tegen te gaan en is ook nauw betrokken bij innovaties die de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. In deze workshop laten ze u kennis maken met twee innovatieve partijen -H2W en Whispp – waarmee het UWV veel samenwerkt. Hoe kan je de fysieke belasting door een exoskelet verminderen, zodat uitval voorkomen wordt? En hoe kan je je toch goed laten horen als je na een ongeval een stemaandoening hebt? Kom naar de Experience- en Innovatieworkshop.

Sessie 2 Juridische aspecten van herstel

Chris van Dijk en Petra Oskam praten u bij over recente ontwikkelingen.

Spreker
mr. Chris van Dijk, Partner, Advocaat, Mediator - Kennedy Van der Laan N.V.
mr. Petra Oskam, Advocaat - Kennedy Van der Laan N.V.
Sessie 3 Deelgeschillen

Deelgeschil: gelijk krijgen maar toch een kostenveroordeling... de grenzen van het redelijke voorbij?

Spreker
mr. Peter Knijp, Advocaat - Stadermann Luiten Advocaten
Sessie 4 Op de been bij nekklachten

Hoe gaan we in de praktijk om met de uitkomsten van het evidence-based o nderzoek “Optimaliseren van het herstel van slachtoffers?”

Met videoboodschap van drs. Angelique Reitsma, verzekeringsarts RGA Promovenda, Vrije Universiteit Amsterdam

Spreker
drs. Iris Becx, Promovenda - Vrije Universiteit Amsterdam
Sessie 5 Kamer LLZ: voorkomen of vóórkomen?

Hoe verhoudt zich een gang naar de kamer LLZ tot mediation? Welke zaken lenen zich hiervoor en wat leren wij van zaken die op deze wijze zijn opgelost?

Spreker
mr. Mariken Peters, Advocaat, MfN-registermediator - AV&L Advocatuur en Mediation Arnhem
Sessie 6 Verbeter jezelf voor de ander

Deze workshop gaat over jouzelf, specifiek over jouw patronen van emotie. We gaan in op een aantal NLP-tools (Neurologisch Linguïstisch Programmeren) die ons helpen om onze eigen emotionele staat te beïnvloeden. Je leert éérst te denken aan jezelf, voordat je met je klant of de tegenpartij in gesprek gaat.

Spreker
Peshang Hormizyar, Trainer en coach - PeshforPres Coaching en Training
Sessie 7 Menselijke maat in verzekeringen

Door onvoldoende oog voor de menselijke maat kan een hele organisatie in zwaar weer komen, leert de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst . Maar hoe geef je dat vorm en wat bedoelen we eigenlijk met ’de menselijke maat' die volgens het middellange-termijnplan van onze sector 'leidend' moet zijn?

Spreker
drs. Manuel van der Hoek, Chef operatie - Instituut voor Publieke Waarden B.V.
Sessie 8 Effectief communiceren: inzicht in je rode, groene, gele of blauwe eigenschappenVol

Als je in je (onderhandelings)gesprekken wel eens de ervaring hebt dat de ander op een andere golflengte zit en dat je elkaar niet begrijpt, dan is het interessant om inzicht te krijgen in welk type jij mogelijk bent. Je ervaart hoe je door middel van een eenvoudig kleurenmodel de kracht van de verschillen leert herkennen, erkennen en benutten.

Spreker
mr. Eunice Gubbels, Coach, trainer - YellowBox, loopbaancoaching en training
-
Pauze en wisseling parallelsessies
-
Parallelsessies - Ronde 2
Sessie 1 Experience- en innovatieworkshopVol

Verschillende partijen tonen innovatieve technologie die slachtoffers vooruit kan helpen. In deze workshop kunt u de technologieën zien en er minimaal één ervaren. Organisaties die onder andere deelnemen zijn:

  • inMotion VR met Corpus VR i.s.m. DBC-een geluk bij een ongeval
    : Weer fit! Inzet VR bij herstel nekklachten
    Je herkent het vast: 1 op 10 letselschadezaken betreft moeilijk objectiveerbare (nek)klachten en een deel daarvan heeft 6 maanden na het ongeval nog steeds last van nekpijn, duizeligheid, concentratie- en/of evenwichtsproblemen. Meestal wil betrokkene niets liever dan zo snel mogelijk terugkeren naar werk, gewoontes en plezier in het leven. Over het algemeen geldt: rust roest dus het devies van veel artsen, fysiotherapeuten, psychologen en wetenschappers is dan ook: gericht activeren en belasten. Maar hoe kan virtual reality daarbij helpen? Helpt serious gaming bij herstel? Kom naar de Experience- en Innovatieworkshop van DBC en Corpus VR en ervaar het zelf!

  • Muzieum: opent je ogen!
    Wat als je plots na een ongeluk niets of weinig meer kan zien? Hoe pak je dan je leven weer op en wat heb je daarvoor nodig?
    Door onze virtualrealitybril op te zetten, ervaar je hoe het is om voor even blind of slechtziend te zijn. Samen met onze blinde en slechtziende gidsen krijg je een beter beeld wat het leven met minder zicht inhoud. Krijg nieuwe inzichten hoe we mensen kunnen helpen bij hun herstel-, acceptatie- en reïntegratieproces.

  • Samsara: Beleef zelf hoe slimme AI technologie ongelukken en schadegevallen terugdringt
    Tijdens deze workshop rijdt u mee in een auto waarmee vervolgens opzettelijk een 'incident' wordt gecreëerd. Met de telefoon achter het stuur? Dat mag natuurlijk niet. Hard remmen? Wat is daar de aanleiding voor geweest? Samsara laat u beleven welke notificaties worden gegeven in het voertuig op die momenten én laat u zien welke camerabeelden zijn opgenomen en opgeslagen voorafgaand aan het incident. Hierdoor komt u altijd tot de kern van het probleem en heeft u als verzekeraar -en uw opdrachtgevers- een sterkere positie wanneer een claim wordt ingediend.

  • Team Jol
    Team Frank Jol ondersteunt op de weg naar meer fysieke mobiliteit. Door een holistische benadering bieden ze meer dan een technisch hulpstuk.

  • UWV (met H2W en Whispp)
    Het UWV verstrekt werkvoorzieningen om arbeidsongeschiktheid tegen te gaan en is ook nauw betrokken bij innovaties die de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. In deze workshop laten ze u kennis maken met twee innovatieve partijen -H2W en Whispp – waarmee het UWV veel samenwerkt. Hoe kan je de fysieke belasting door een exoskelet verminderen, zodat uitval voorkomen wordt? En hoe kan je je toch goed laten horen als je na een ongeval een stemaandoening hebt? Kom naar de Experience- en Innovatieworkshop.

Sessie 2 Juridische aspecten van herstel

Chris van Dijk en Petra Oskam praten u bij over recente ontwikkelingen.

Spreker
mr. Chris van Dijk, Partner, Advocaat, Mediator - Kennedy Van der Laan N.V.
mr. Petra Oskam, Advocaat - Kennedy Van der Laan N.V.
Sessie 3 Deelgeschillen

Deelgeschil: gelijk krijgen maar toch een kostenveroordeling... de grenzen van het redelijke voorbij?

Spreker
mr. Peter Knijp, Advocaat - Stadermann Luiten Advocaten
Sessie 4 Op de been bij nekklachten

Hoe gaan we in de praktijk om met de uitkomsten van het evidence-based o nderzoek “Optimaliseren van het herstel van slachtoffers?”

Met videoboodschap van drs. Angelique Reitsma, verzekeringsarts RGA Promovenda, Vrije Universiteit Amsterdam

Spreker
drs. Iris Becx, Promovenda - Vrije Universiteit Amsterdam
Sessie 5 Kamer LLZ: voorkomen of vóórkomen?

Hoe verhoudt zich een gang naar de kamer LLZ tot mediation? Welke zaken lenen zich hiervoor en wat leren wij van zaken die op deze wijze zijn opgelost?

Spreker
mr. Mariken Peters, Advocaat, MfN-registermediator - AV&L Advocatuur en Mediation Arnhem
Sessie 6 Verbeter jezelf voor de ander

Deze workshop gaat over jouzelf, specifiek over jouw patronen van emotie. We gaan in op een aantal NLP-tools (Neurologisch Linguïstisch Programmeren) die ons helpen om onze eigen emotionele staat te beïnvloeden. Je leert éérst te denken aan jezelf, voordat je met je klant of de tegenpartij in gesprek gaat.

Spreker
Peshang Hormizyar, Trainer en coach - PeshforPres Coaching en Training
Sessie 7 Menselijke maat in verzekeringen

Door onvoldoende oog voor de menselijke maat kan een hele organisatie in zwaar weer komen, leert de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst . Maar hoe geef je dat vorm en wat bedoelen we eigenlijk met ’de menselijke maat' die volgens het middellange-termijnplan van onze sector 'leidend' moet zijn?

Spreker
drs. Manuel van der Hoek, Chef operatie - Instituut voor Publieke Waarden B.V.
Sessie 8 Effectief communiceren: inzicht in je rode, groene, gele of blauwe eigenschappenVol

Als je in je (onderhandelings)gesprekken wel eens de ervaring hebt dat de ander op een andere golflengte zit en dat je elkaar niet begrijpt, dan is het interessant om inzicht te krijgen in welk type jij mogelijk bent. Je ervaart hoe je door middel van een eenvoudig kleurenmodel de kracht van de verschillen leert herkennen, erkennen en benutten.

Spreker
mr. Eunice Gubbels, Coach, trainer - YellowBox, loopbaancoaching en training
-
Terug naar de plenaire zaal
-
Accepteren en doorgaan

Jelle staat bekend als ‘die jongen van die val met die ketting’. Hij raakte in coma en zijn vooruitzichten waren somber. Volgens zijn artsen zou hij nooit meer praten, lopen of fietsen. Maar daar dacht deze oud-Olympiër anders over. Hij doorliep meerdere revalidatietrajecten en heeft met zijn resultaten iedereen versteld doen staan. Jelle vertelt hierover zodat ook andere slachtoffers het maximale uit hun mogelijkheden kunnen halen.

Spreker
Jelle van Gorkom, Ondernemer, coach, zilverenmedaillewinnaar Olympische Spelen, zilverenmedaillewinnaar WK BMX - JVG
-
Afsluiting door de dagvoorzitter
Spreker
Roelof Hemmen, Presentator, gespreksleider - Roelof Hemmen Presentatie
-
Netwerkborrel